Hva er «Pad of Death» i Yashica Electro 35 kameraene?
Selve Pad’en er en liten «gummipute» (POD) som er festet til selve utløsermekanismen i disse modellene. På bildet over er det den gule blokken man ser midt i bildet. Når man tykker på utløseren presser POD ned på børstestangen (release switch rod) slik at børstene flyttes opp og ned på kontaktene (shutter release switch) knyttet til lysmåleren og blenderinnstillingene. Disse kontaktene aktiverer igjen eksponeringslysene i sekvens. Når man har presset utløseren helt ned blir lukkeren utløst og børstestangen blir fanget av en låsearm (release switch latch) og forblir i nede-stilling og deaktiverer elektronikken.
Når man trekker frem filmen til et nytt bilde, frigjører låsearmene (release switch latch) børstestangen (release switch rod), og fjæren skyver den opp igjen, der den møter POD. Dette møtet er «klunket» som alle vil høre når man trekker frem filmen. Hvis POD er gått i oppløsning, som vist på bildet under, blir avstandene ukorrekte og lysmålesystemet vil ikke fungere ordentlig, og børstestangen blir ikke presset langt nok til å låse seg fast. I dette tilfellet vil man ikke høre noe «klunk», siden børstestangen går tilbake sammen med utløseren.
Dette er grunnen til at det har blitt kjent som Pad of Death … hvis POD er gått i oppløsning, dør faktisk kamera.
Denne forklaringen fant jeg på rangefinderforum.com, skrevet av Russ, kjent som b1bmsgt der. Han skriver også følgende: «Basert på de 150+ Electro’ene jeg har kjøpt, restaurert og solgt og restaurert for betalende kunder, har jeg funnet ut at G og GS / GT stort sett alltid har dårlige eller helt forringet POD-er. GSN / GTN har omtrent 50/50 sjanse for å ha en god POD. Tilsynelatende gikk Yashica til et annet materiale et eller annet sted i produksjonsløpet som ikke blir til en motbydelig haug med gørr når kameraet eldes.»
Hva skal man gjøre?
Helst burde man få en trent servicemann til å se på kamera og reparere det for deg. Da vil han også ha mulighet for å rense alle elektriske kontakter inne i kamera, disse blir jo sakte oksydert i løpet av årene, men det finnes en mulighet for den som er handy til å fikse selve POD problemet med ikke alt for mye skruing. Alt som trengs er litt verktøy, blårens/lighterbensin, gummipute av egnet matriale, tålmodighet, orden og en stø hånd.
Av verktøy trenger du en liten stjernetrekker (helst et sett med litt forskjellige størrelser), en «Spanner Wrench» (her kan man bruke en gammel passer med to spisser eller en spesialtang for fjerning av låseringer), et utvalg av pinsetter med lange og tynne kjefter, gummipute (gjerne med lim, må ikke være myk, skal holde formen og tåle noen trøkk), linjal, hobbykniv/skalpell, hodelykt, et sett med pirkeverktøy (kan bruke en stiv binders som formes), arbeidsunderlag, blårens/lighterbensin, Q-tips, liten tang, egnet lim, loddebolt og loddetinn.
Det første man må fjerne er toppdekslet av kamera, det sittter med tre stjerneskruer, men før man fjerner disse så må man fjerne filmfremtrekkeren og ASA innstillingshjulet med sin «Spanner Wrench». Ha et eget dedikert område til å legge alt man skruer av kamera, husk rekkefølgen og retningen på deler man plukker av. Noter også hvilken ASA innstilling kamera sto på, sett den gjerne på laveste eller høyeste innstilling.
Så kan man ta av retursveiven for film, jeg bruker å kile baksiden på en plastpinsett i selve stangen i filmrommet, så er det bare å skru av sveiven på oversiden, det sitter en liten skive under denne, følg med. Under topplokket sitter det en porøs pakning som skal holde ute støv, denne pleier også å ha gått i oppløsning, blitt seig og ofte i småbiter, her må man finne en erstatning til denne pakningen.
Neste er batterisjekk platen på baksiden, denne sitter med to skruer (flate eller stjerne) og selve sjekk knappen sitter løst, et godt tips er å feste denne med en liten tapebit, så den ikke faller av og inn i kamera ved demontering.
Nå er man klar til å skru ut de tre skruene som holder toppdekslet på plass. Det kan sitte ganske godt fast pga limrester etter leatheretten på kamera, men med litt lirking går den av. Vær oppmerksom på at det er loddet en ledning fast i uttaket for blitsen. Jeg vil anbefale at man løsner denne med en loddebolt, slik at dekslet ikke blir hengende i denne ledningen, mens man gjør resten av jobben.
Med toppdekslet helt løst kan dette få seg en ordentlig rens og man kan få vasket glassene ved lysmåler og rangefinder på innsiden. Anbefaler at man tar å gjør dette rett før montering. Jeg tar også av bunndekslet på kamera i samme prossesen, da det kan ligge rester etter POD i bunnen, samt at man kommer til børstestangen fra undersiden og kan trekke denne ut i låst posisjon. Gjør det enklere å komme til ved fjerning av POD restene.
Selve POD finner man hvis man holder kamera med objektivet mot seg, rett til høyre for utløserstangen og man titter litt ned over kanten på kamerakroppen. Den sitter rett over A’en på slutten av Yashica merket. Her vil man mest trolig oppdage litt beig og brun guffe mellom to metalldeler, dette er restene av POD. Den øverste metalldelen er feste til POD og festet til utløsermekanismen, den nedre metalldelen er toppen av børstestangen og den delen som POD presser nedover ved å trykke ned utløseren. Trykk utløseren ned og ta tak i børstestangen i bunn av kamera med en liten tang og trekk den forsiktig ut til den går i lås.
Nå er det bare å finne frem pirkeverktøy og pinsetter. Pass på under dette arbeidet at du ikke mister seige guffete deler av POD inn i selve kamera. Her kan det være smart å holde det slik at delene av POD faller rett ut på arbeidsbenken. Det er alltid mer guffe under der enn man tror, så her er det bare å være tålmodig og være sikker på at man har fått vekk alt. Når øvre metalldel er ren kan man slippe opp børstestangen igjen å sjekke at toppen av denne er ren.
Med skalpell eller hobbykniv trimmer man sin nye gummipute til ca 5 mm bredde og 2 mm dybde, høyden på POD bør være så nær som mulig 2 mm. Har man funnet et gummimatriale med lim/klebemiddel på baksiden kan man prøve å bruke den slik den er, hvis ikke vil jeg anbefale å bruke et lim som f.eks Pliobond. Med et pirkeverktøy legger man på et tynt lag lim på undersiden av den øvre metalldelen og litt på selve gummiputen. Når den skal plasseres, setter jeg børstestangen ned i låst posisjon og fester en nål litt skrått inn i POD, slik at når jeg har fått lirket den inn på plass så treffer den med hele flaten opp mot metallet. Deretter slipper jeg løs børstestangen forsiktig, mens jeg fortsatt holder POD på plass med nålen. Sjekk at den er pent plassert, så kan man ta et par tester ved å provisorisk feste filmfremtrekkeren igjen og trykke ned utløseren. Klunket skal være tilbake og utløseren skal ved hjelp av POD trykke børstestangen ned i låst posisjon. Løs ut børstestangen med et siste fremtrekk og la det stå i ro over natten, slik at limet får herde.
Dagen etter er det bare å kjøre noen enkle tester igjen før man monterer kamera. Nå har man en flott anledning til å få rengjort alle delene til toppdekslet med hjelp av blårens, objektivrens og Q-tips. Tannbørste og tannpirkere er også fint å bruke på alle deler med riller – ASA hjulet, blenderringen på objektivet. Tannbørste med litt svakt såpevann for leatheretten på kamera. Tørk over alle lakkerte metalldeler med en microfiberklut. Fint å få gjort unna mesteparten av rengjøringen før man monterer, vent med vask av leatherett til etter montering, i tilfelle man søler litt, så slipper man å få den inne i kamera.
Monteringen starter jeg som regel med bunndekslet, så støtter jeg opp toppdekslet slik at det er i god arbeidshøyde i forhold til selve kamerakroppen og plassert helt inntill slik at man på enkleste måte får loddet tilbake ledningen til blitskontakten. Deretter setter man på plass den nye støvpakningen ved retursveiven før man lirker toppdekslet på plass og fester det med de tre skruene. Deretter kan man feste retursveiv, filmfremtrekker, batteritesterpanelet og ASA hjulet. Husk hvilken ASA den sto innstillt på, man må holde på plass ASA skiven slik at verdien matcher merket på hjulet før man strammer skruen på toppen helt.
Da har man fikset et Yashica Electro 35 for «Pad of Death». Kan anbefale Mike Elek’s side om «The Pad of Death», han har også en video. Det var hans side som fikk meg til å prøve å fikse problemet på mine kamera.
Bildet på toppen av bloggposten, viser en helt strøken original POD i et Yashica Electro 35 GTN.
Kilder: Mike Elek’s Classic Cameras, Rangefinderforum.com