Edixa Reflex-kameraene var Vest-Tysklands mest populære serie av egne speilreflekskameraer med «focal plan shutter». Det opprinnelige navnet på det første Edixa speilreflekskameraet var Komet. Wirgin-selskapet måtte endre navnet etter klager fra to andre selskaper med produkter med samme navn. Fra 1955 fikk kameraene i tillegg lange lukkerhastigheter, og siden 1956 fikk kameraene automatisk blenderåpner for M42-objektivene.
Edixa Reflex-C er et 35 mm film speilreflekskamera (SLR) laget av Wirgin og produsert mellom 1957-60. I en kort periode i 1957-58 ble den kalt Edixa Reflex II / B i kataloger og deretter Edixa Reflex C. Den ble merket Edixa Reflex-C fra 1959. Den ble også solgt som Astraflex 1000LM av Sterling-Howard i New York. Det som skiller det fra Edixa Reflex-B, er at det er utstyrt med en ikke koblet selenium lysmåler.
Fikk kamera av en venninne, vi har slektsforskning til felles og hun viste at jeg samlet på og brukte gamle kameraer. Kamera er et Wirgin Edixa Reflex C i helt strøken skikk, med original skinnetui og en ISCO-Göttingen Edixa-Westanar 50 mm f/2.8 objektiv, dette også helt strøkent. Tok ikke lang tid etter at jeg fikk kamera at det ble ladet med Fuji FujiColor Superia 200, farge negativ film.
Kamera er ikke noe lettvekter, med 50mm objektivet, veier det nærmere 1 kilo. Mitt kamera var utstyrt med en sjaktsøker med lupe, det er også prismesøker til disse modellene. Det er utrolig enkelt og bytte mellom dem, på baksiden av kamera er det to forholdsvis store «knapper» som skyves ut til sidene, så løsner søkeren. Sjaktsøker er ganske praktisk hvis man ønsker å ta bilder fra et lavt utgangspunkt.
For å lade film åpner man bakluken med en hendel på høyre side av kamera. Bruksanvisningen anbefaler at man først stikker enden av filmen inn i opptaksspolen og vrir denne 1 1/2 gang slik at tennene på fremtrekket tar tak i hullene på begge sider av filmen. Lukk bakluken og trykk ned hendelen igjen, ingen automatikk ved lukking. Still så inn ASA verdien på hjulet til venstre på toppen. Trekk frem filmen med en jevn bevegelse og trykk inn utløseren 6-7 ganger i henhold til bruksanvisningen. Still så inn tellerverket på hjulet til høyre, sett den på 1.
Jeg tok ingen sjanser på den originale lysmåleren og målte lyset med en app på min smarttelefon. Lukkertidene stilles inn med hjulet nærmest søkeren på høyre side. De lange lukkertidene 1 sek – 1/10 sek stiller man med den nederste delen og B, 1/25 – 1/1000 sekund stiller man på den øverste delen, husk da at den nederste delen skal være stilt inn på 0. Blenderen justeres på selve objektivet, på mitt objektiv må man presse blenderringen inn mot kamera for å endre blenderen, det er også en hendel/spak som åpner blenderen helt for fokusering. Trekker man denne helt ned til bunn, blir blenderen stående vid åpen, den justeres automatisk når man eksponerer bildet. Noen ganger kan det virke som at utløseren har låst seg, på siden av utløseren som sitter foran på kamera er det en liten skyvebryter som låser denne, veldig lett å komme borti denne og låse utløseren. Lukkertidene kan stilles inn før og etter at man har spent lukkeren. Den kan også stå spent/klar i lang tid uten at dette skal gjøre noe skade.
Objektivene til Wirgin Edixa Reflex og Mat-Reflex har standard M42 skru montering. Jeg testet også et ENNA München Tele-Ennalyt 135 mm f/3.5 objektiv som jeg hadde fra et tidligere kjøp.
Det er et forholdsvis enkelt kamera å bruke, kanskje ikke verdens kjappeste med tanke på de forskjellige operasjonene som må til når man endrer på lukker og blender mellom eksponeringene. For å fokusere må man trekke frem filmen, slik at speilet kommer ned i stilling, etter eksponering blir speilet stående i øvre stilling. Vet ikke om det skal være slik, men slik fungerer nå mitt kamera. Det er et vakkert kamera, solid bygget med mye blankt metall, litt sortlakkerte detaljer og enkel leatherette. Originalvesken er vel i hva vi kan kalle standard brunt og er forholdsvis enkel, valgte å ta av lokket på denne når jeg var ute med kamera. Når filmen er ferdig skutt, løser man ut returen med en forholdsvis stor knapp på bunnen av kamera og sveiver tilbake med det øvre hjulet på venstre side av kamera.
Jeg er veldig fornøyd med resultatene kamera leverte med begge objektivene jeg testet, se bildene under. Større bilder finner du i mitt analoge bilde galleri i toppmenyen. Siden kamera ikke er merket med C, så er det mest trolig fra 1958. Filmen en FujiColor Superia 200 ble fremkalt hos Oslo Foto og skannet med en Epson Perfection V600, med litt etterarbeid i Lightroom og Photoshop. Bruksanvisning finner du sikkert på Michael Butkus Jr.’s nettside, hvis det ikke fulgte med original bruksanvisningen når du kjøpte ditt Wirgin Edixa Reflex.
- Produsent: Wirgin
- Produksjonsperiode: 1957 – 1960
- Antall produsert: ? stk
- Kameratype: Speilrefleks (SLR – Singel Lens Reflex)
- Filmformat: 135 (35mm), negativ størrelse 24×36 mm
- Objektiv: Ble laget et stort utvalg av objektiver fra forskjellige produsenter.
- Objektivfeste: 42mm Praktica/Pentax screw-mount
- Lukkertype: Focal plan shutter (FPS)
- Lukkerhastigheter: B, 1-1/1000s
- Strømkilde: Selenium lysmåler
- Dimensjoner: 14.5 x 9.5 x 5.2 cm (kun kamerahus med sjaktsøker lukket), 14.5 x 10.4 x 5.2 cm (kun kamerahus med prismesøker)
- Vekt: 734 gram (kun kamerahus med sjaktsøker), 786 gram (kun kamerahus med prismesøker)
Kilder: camera-wiki.org, camerapedia.fandom.com