Hasselblad 500 C/M er et mellomformat speilreflekskamera introdusert i 1970 av Victor Hasselblad AB i Göteborg, Sverige. Denne modellen er en av de senere modellene i Hasselblads V-System, et veldig populært kamerasystem som kan skilte med et bredt utvalg av modulære deler som søker, filmbakstykker, sveiver og selvfølgelig objektiver. 500 C/M er basert på den originale 500 C fra slutten av 1950-tallet, den første av mange modifiserte Hasselblad-kameraer som ble ført ut i verdensrommet av NASA-astronauter.
Hasselblad har vel vært en våt drøm i lang tid og en sommerferie i København ble den virkeliggjort. Som vanlig tar man en tur innom Photografica når man er i København og titter litt i bruktavdelingen. På en glasshylle lå den, en sort og krom 500 C/M med tilhørende A12 filmmagasin til overkommelig pris for en som fortsatt hadde litt igjen av feriepengene, men uten objektiv.
Visste at optikk til Hasselblad var dyrt og muligens noe man måtte kjøpe senere. Det hadde vært litt trist når man endelig hadde fått oppfylt en drøm, etter en lang prat med betjeningen i butikken fant de frem en 80mm f/2.8 Carl Zeiss Planar T* CB til overkommelig pris, selv om det strakk feriebudsjettet litt lenger enn beregnet – mye på grunn av kronekursen mot danske kroner. Objektivet hadde vært ute en vinternatt før og var godt brukt, men det det fungerte og tilfredsstilte mitt behov.
Nå var drømmen fullbyrdet, så gjensto det å se om den gikk i oppfyllelse. Kamerahus fra 1973, mer moderne filmbakstykke fra 1993 og objektiv fra 1999, ville det leve opp til drømmen. Først måtte man bli kjent med utstyret og igjen søkte man hjelp på Michael Butkus Jr.’s nettside. Bruksanvisningen ble studert og kamera ble testet uten film, alt ser ut til å fungere uten problemer, en liten tur på YouTube for å finne en video om hvordan man ladet filmbakstykket i tillegg til det man hadde lest i bruksanvisningen.
Mye å passe på, sjekk at kamerahusets lukkerindikator og filmbakstykkets fremtrekksindikator har samme farge før man monterer bakstykket på huset. Samme må man passe på når objektivet skal monteres på huset, huset skal være «advanced» og ikke i «pre-released» modus og objektivet må ha mekanismen sin ladet, begge overgangene/koblingene mellom hus og objektiv skal peke mot det røde punktet. Mye å huske på og veldig annerledes enn et vanlig speilreflekskamera. Alt var nå etter boka og man var klar for å ta med drømmekamera ut på en testrunde.
Det første man merker er vekten, mitt kamera med objektiv og filmbakstykke veier inn på ca 1,43 kg (kamerahus: 578 g, objektiv 466 g og filmbakstykke 392 g), dette er uten film, bærerem, objektivdeksel og annet ekstrautstyr. Investerte raskt i en bred nakke/skulderrem.
Det andre jeg merket meg var traktesøkeren til Hasselblad – lys og fin for fokusering, men synes den er litt knotete å lukke. Har man brukt en Rolleiflex eller en Yashica TLR, så folder disse sjaktsøkerene seg omtrent automatisk sammen, og savner dette på Hasselbladen.
Tredje tingen som er litt uvant er at alle innstillinger for eksponeringen skjer på objektivet. Dette fungerer helt fint og og muligheten for bruk av EV (Eksponeringsverdier) og låse blender- og eksponeringsinnstillingene sammen, liker jeg – da min lysmåler også opererer med EV verdier.
Den fjerde tingen som er uvant, er bruken av «Darkslide» på filmmagasinet. Heldigvis har Hasselblad lagt inn en sperre slik at kamera ikke kan ta bilde når denne fortsatt står inne i filmbakstykket, ellers tror jeg det hadde blitt mange blanke eksponeringer. Noe som også kan være smart – er å tenke ut en løsning for oppbevaring av denne når den er tatt ut, da jeg tror at det kan være fort gjort og miste den ute på tur. Enten en tråd mellom darksliden og bærerem eller en annen løsning. Ble til at jeg la det i lomma på jakka mellom hver eksponering.
«Ut på tur aldri sur» heter det visstnok, men det finnes unntak. Hasselblad’en ble med på tur og alt virket som det skulle, men plutselig låste det seg. Ut på den store verdensveven for å se om man fant en løsning og det gjorde man. Ut på tur igjen og fikk tatt ut første rullen. Det samme skjedde igjen på tur nummer to, ble noen «tomme» eksponeringer på den rullen også.
Litt kronglete start, men for et deilig kamera. Jeg har virkelig sansen for 6×6 formatet og stortrivdes på tur med dette kamera. Fokusen er lett å sette og bekrefte med den innebygde lupen i sjaktsøkeren. Tar litt tid å venne seg til innstillingene av lukkertid og blender, og som andre kameraer med sjaktsøker opererer man med et speilvendt bilde i søkeren og kamera må flyttes i motsatt retning i forhold til hva som ville vært naturlig. Hasselbald 500 C/M er jo et helmanuelt kamera uten lysmåler, så hvis man ikke har «Sunny 16» reglen under huden, så er en ekstern lysmåler et krav. Min lille Gossen Digisix leverer gode resultater og EV verdiene kan overføres direkte til innstillingene på objektivet.
Selv om kamera med objektiv er forholdsvis tungt, så er det greit å skyte håndholdt med det. Med den brede nakkestroppen/skulderremmen er det lett å holde kamera stabilt mot magen og komponere utsnittet for bildet.
Under er noen av bildene som jeg tok med de to første testrullene i kamera. Filmen var en Kodak T-Max 100 og Lomography BW 100 som ble fremkalt hos Oslo Foto. Negativene ble så scannet på min EPSON Perfection V600 Photo skanner. Bildet av vegg med graffiti er tatt på Lomo filmen, resten på Kodak T-Max. Du finner også disse bildene i større størrelse i mitt analoge bildegalleri som du finner lenken til på toppen av min nettside.
Flott kamera, men trenger nok en profesjonell service for å fungere helt smertefritt. Som alle andre, så kan man vel si at det har sine nykker og man må leve med dem til det er løst.
- Produsent: Victor Hasselblad AB
- Produksjonsperiode: 1970 – 1994
- Antall produsert: ? stk
- Kameratype: Mellomformat – Speilrefleks (SLR – Singel Lens Reflex)
- Filmformat: 120 (negativ størrelse 6×6 cm)
- Objektiv: Hasselblad – Carl Zeiss Planar T* CB 80mm f/2.8
- Objektivfeste: Hasselblad V-Mount
- Lukkertype: Prontor CB
- Lukkerhastigheter: B, 1-1/500s
- Strømkilde: –
- Dimensjoner: 10.5 x 10.5 x 7.7 cm (kamerahus med sveiv) 10.5 x 10.5 x 12.5 cm (med filmbakstykke) 10.5 x 10.5 x 18 cm (med objektiv) 10.5 x 16 x 18 cm (med sjaktsøker åpen)
- Vekt: 1434 gram (vekten på mitt kamera med objektiv)
KIlder: Vintage Camera Lab, Wikipedia