Konica FC-1 er et 35 mm film speilreflekskamera introdusert av Konica i 1980. Konica FC-1 er den motorløse søsken til FS-1, den aller første 35 mm speilrefleksenheten som har en innebygd motordrift. FC-1 tilhører Konicas andre forsøk på et speilreflekssystem som var basert rundt AR-objektivet og fortsatte til selskapet sluttet produksjonen av speilreflekskameraer helt i 1987.
Fullt utstyrt speilreflekskamera med elektronisk lukker og manuell filmtransport. Kameraet er dødt uten batterier, men bruker fire lett tilgjengelige batterier av typen SR44 eller LR44. TTL lysmåler, lukkerprioritert automatisk eksponering. Bruker lysdioder som søkerindikasjoner og kanskje et av de beste salgsargumentene for Konica FC-1 er dens relativt idiotsikre filminnlastingsprosedyren. I stedet for å sette filmlederen inn i en liten spalte i opptakspolen, trenger fotografen bare å hekte den på fremtrekkstannhjulene før du lukker baklokket.
Jeg kjøpte mitt kamera på Norsk Veteranvogn Klubbs Ekebergmarked. Det var en hel fotobag med kamera, 4 objektiver, blits, stativ og flere filter. Kamera trengte bare nye batterier og så var det tut og kjør.
Batterirommet er på undersiden av kamera og når man åpner lokket finner man en batteriholder i plast for 4 stk LR-44/SR-44 batterier. Batteriene legges inn i holderen med minussiden ned, så lukker man lokket. Det er et rødt merke på enden av holderen og det skal matche et rødt merke inne i batterirommet.
Konica FC-1 er et foholdsvis lite og lett SLR kamera. Lukkertidene justeres på et hjul som omgir utløserknappen oppe på høyre side. På venstre side under retursveiven er ASA innstillingen. På venstre side av kamera er blits sync (X) koblingspunktet. På fremsiden av kamera finner man på høyre siden av objektivet et tilkoblingspunkt for Konica utstyr, samt utløserknappen for objektivet. På venstre side er selvutløserbryteren med LED lys. På undersiden i tillegg til batterirommet, er knappen for retur av film og overføringen til motor/winder.
Kamera har automatisk lukkerprioritert eksponering, dette er markert med AE på blenderringen. Når man stiller inn ønsket lukkertid vil lysdioder marker hvilken blender kamera vil bruke, inne i søkeren på venstre side. Kamera kan også brukes manuelt, ved å selv velge blender, da vil en lysdiode lyse ved M inne i søkeren og så må man justere lukkerhastigheten til å matche blenderen man har valgt, man må få lysdiodene på blenderskalaen i søkeren til å lyse opp ved den valgte blenderen.
Hvis man er kjent med bruk av analoge SLR kamera, så er dette et lett kamera å bruke, vil si at det er et perfekt nybegynner kamera for en som har lyst til å starte med analog fotografering. Konica er heller ikke blandt de SLR kameraene som folk er på jakt etter og derfor er prisnivået ganske lavt på disse.
Jeg fotografert med det jeg tror er standard objektivet som fulgte med kamera når det var nytt, et Konica Hexanon AR 40mm f/1.8. Det er et kompakt objektiv med 55mm filterstørrelse. Synes det ga et meget godt resultat på bildene jeg skjøt med det og dybdeuskarpheten på objektivet er ganske fin. Det har fått ganske gode tilbakemeldinger ute på nettet.
Noen av testbildene under, disse bilden er skutt på en Fuji Superia 200 fargenegativ film, fremkalt hos Oslo Foto og skannet på en Epson Perfection V600. Du finner også disse bildene i større størrelse i mitt analoge bildegalleri som du finner lenken til på toppen av min nettside.
- Produsent: Konishiroku Shashin Kōgyō K.K.
- Produksjonsperiode: 1980 – 1981
- Antall produsert: ? stk
- Kameratype: Speilrefleks (SLR – Singel Lens Reflex)
- Filmformat: 135 (35mm), negativ størrelse 24×36 mm
- Objektiv: Det ble produsert et godt utvalg av utbyttbare Hexanon objektiver
- Objektivfeste: Konica AR-mount
- Lukkertype: Elektronisk kontrollert vertikal metallukker
- Lukkerhastigheter: Selvutløser, B, 1-1/1000s
- Strømkilde: 4x LR-44 eller SR-44, 6V (4x 1.5V)
- Dimensjoner: 14 x 4.5 x 8.9 cm (kun kamerahuset)
- Vekt : 505 gram (kun kamerahuset)
Kilder: camera-wiki.org, vintagecameralab.com og konicafiles.com