Den originale Ricoh Auto Half ble laget i Japan av Ricoh fra ca.1960-1963, med reviderte versjoner som dukket opp gjennom 1970-tallet. Flere stylingsvarianter er kjent. Alle var 35 mm halvformat kameraer, med motorisert (trekk opp) filmfremføring, et fullt opptrekk av «motoren» holder til 25-30 eksponeringer. Objektivet er en 25 mm f2.8 omgitt av seleniumcellen som kontrollerte eksponeringen ved å justere blenderåpningen fra f2.8 til f 22 ved 1/125. F-stop kan stilles inn for blitsbruk i et lite vindu under ISO-skiven på toppen.
Modell A – Denne populære modellen ble utgitt i 1960. Funksjonene som gjorde den populære var dens lille størrelse, automatisk eksponering og innebygd opptrekksmotor. Lukkeren hadde to hastigheter på 1/30 (for blitz) og 1/125. Det manglet en vanlig blitssko, men en kald blitssko var tilgjengelig som tilbehør og skrudd fast i stativfestet. Ricoh lagde også flere blitsenheter som ble skrudd fast og fikk kontakt med PC-kontakten (som ligger ved siden av stativfestet) – et fint oppsett som de brukte på flere av kameraene sine, ikke bare halvformat. Lukkerutløseren er på fronten, trolig for å unngå utilsiktet trykk som ville gå gjennom hele rullen på noen få sekunder. Den manglet en kabelutløserforbindelse og har ISO-innstilling fra 12 til 200. Ryggen var ikke hengslet, den spretter av – noe som faktisk gjør lasting av film enklere. Den hadde uvanlige, rektangulære filtre som klikket på over objektivet, lysmåleren og søkeren som tilgjengelig tilbehør. På grunn av sin alder har de ofte en «død» lysmåler.
Det landet et Ricoh Auto Half i postkassen her om dagen, har vært på utkikk etter et halvformat (Half Frame) kamera en stund og fant et på Tradera sine sider. En rask sjekk på kvelden og det så ut til å være i god stand. Ladet det med en rull Fuji Superia 200 og da var det klart for en tur. Kamera er ganske lite og har et kult utseende. Det har ikke noen innstilling av avstand og har automatisk lysmåling, så det er et skikkelig «Point & Shoot» kamera. Ved å trekke det opp så er det klart for eksponering omtrent umiddelbart. Utløserknappen låses ved å trykke knappen for åpning av bakdekslet fremover. Man bør være oppmerksom på at minimum fokusdistanse er 1.5 meter, så dette er ikke noe man kryper helt innpå motivet med.
Ved lading av film trykkes knappen nedover og hele bakdekslet hopper av, selve ladingen av film er forholdsvis enkel og når man har satt på bakdekslet igjen, kan man trekke opp «motoren» med det store «hjulet» på undersiden og trykke på utløserern til man kommer til «1». ASA justeres med et «hjul» på toppen av kamera. Dette hjulet justerer også blenderen fra «A» automatisk til blenderåpninger fra f/2.8 til f/22.Dette er jo et halvformat kamera og ved vanlig bruk tar det stående bilder i ca 24×13 mm negativ størrelse.
I søkervinduet finner du markeringer for ca. utsnitt/størrelse og ved korrekt automatisk eksponering vil det være en «gul» avlang prikk/oval litt til venstre for midten av søkervinduet som angir at eksponeringen har nok lys, når denne forsvinner vil bildet undereksponerers og man bør bruke blits eller mer kunstig lys. Det er ingen varsel for overeksponering.
Når man har eksponert ferdig en film trykker man ned den lille metallknappen i midten av det store hjulet på undersiden og sveier filmen tilbake med det lille hjulet på undersiden.
Som nevnt tidligere så har jeg vært på jakt etter et halvformat kamera, synes at det gir en morsom mulighet til «Diptych» fotografering. Diptych gir en mulighet til å fotografere et objekt fra f.eks. to forskjellige vinkler eller gå inn å fotografere en detalje av selve objektet. I andre tilfeller kan de to panelene dele farge eller sammensetning med forskjellige emner. Et eksempel på dette ville være portrett av et ektepar, med en person i hvert panel, med samme teknikk og fargepalett. Andre diptychs kan fokusere på kontrasterende begreper, for eksempel liv og død, lykkelig og trist, eller rik og fattig.
Dagen etter ankomsten av Ricoh Auto Half kamera ble det en liten spasertur fra Tøyen ned til Oslo Foto. Leverte inn filmen til timesfremkalling, plukket opp den og to andre filmer jeg hadde fått fremkalt. Spennende, det var bilder på filmen. Her var det bare å komme seg hjem og scanne. Resultatet var etter forholdene bra, et kamera fra 1960-63 med Selenium lysmåler og automatisk innstilling av blender, kun to eksponeringshastigheter 1/30 for blits og ellers 1/125. Testet både automatikken og manuel innstilling av blender, må si at jeg er imponert. Den gamle selenium lysmåleren leverer gode resultater etter nærmere 60 år.
Noen av testbildene under, disse bilden er skutt på en Fuji Superia 200 film, fremkalt hos Oslo Foto og scannet på en Epson Perfection V850 Photo. Du finner også disse bildene i større størrelse i mitt analoge bildegalleri som du finner lenken til på toppen av min nettside.
- Produsent: Riken Kōgaku Kōgyō (Ricoh)
- Produksjonsperiode: 1960 – 1963 (Modell A)
- Antall produsert: ? stk
- Kameratype: Viewfinder
- Filmformat: 135 (35mm), negativ størrelse ca 24×13 mm
- Objektiv: Ricoh 25mm f/2.8
- Objektivfeste: Fast optikk
- Lukkertype: ?
- Lukkerhastigheter: 1/125 og 1/30 (blits)
- Strømkilde: Selenium lysmåler
- Dimensjoner: 9.4 x 3.7 x 7.3 cm
- Vekt : ca 292 gram
Kilder: camera-wiki.org, subclub.org