Kamera kom på markedet i 1974, XF35 var et mer konvensjonelt design enn Rollei’s 35 miniatyr 35 mm kamera. Det var et kompakt rangefinder-/avstandsmålerkamera med et raskt f/2.3 40 mm Sonnar-objektiv som sitt unike salgsargument.
Rollei XF35 er et kompakt 35 mm-kamera med programmert CdS-eksponeringsautomatisering med lukkerhastigheter fra 1/650 til 1/30 sekund og blenderåpninger fra f/2.3 til f/16, innstillingene er synlige i søkeren, en koblet avstandsmåler, automatisk blitskontroll, selvutløser og blitskontakt.
Et overlegent objektiv er en forutsetning for virkelig skarpe bilder. Rollei utviklet derfor et 5-elements høykvalitetsobjektiv for Rollei XF35. Den berømte og velprøvde Sonnar-objektiv typen ble nå tilgjengelig i et kompaktkamera som 40 mm Sonnar f/2.3, for å garantere førsteklasses bilder. Dette objektivet ble produsert av Rollei Group under lisens fra Carl Zeiss, Oberkochen i Vest-Tyskland.
Da Rollei på den tiden eide Voigtländer-merket, ble den også utgitt (med noen modifikasjoner) som Voigtländer VF 135.
Dette vintage rangefinder-/avstandsmålerkameraet, produsert i Singapore, er en kompakt og lett følgesvenn med minimalt av plastdetaljer. Føles betryggende solid og gir en god følelse i hendene. Opprinnelig anskaffet på en Skanfil auksjon som en del av en samling, har den siden vist seg å være et pålitelig verktøy for fotografen.
En av kameraets særtrekk er batteriet det krever – den originale kvikksølvbaserte PX625 (1,35V), har blitt avviklet på grunn av miljøhensyn. Heldigvis for moderne brukere kan alternative 1,5V PX625-batterier brukes, om enn med en liten innvirkning på lysmålerens nøyaktighet. For purister som sikter etter nøyaktige spenningsspesifikasjoner, er spenningsreduserende adaptere tilgjengelige og kan enkelt finnes på nettet.
Å laste inn film er en grei affære: Få tilgang til filmkammeret gjennom bakdøren som åpner seg når tilbakespolingssveven løftes opp. Installer filmbeholderen på høyre side, trekke filmen over til opptaksspolen på venstre side og pass på at filmen sitter i hullene på fremtrekkstannhjulene før man lukker døren forsvarlig. Etter å ha trukket filmen frem tre ganger, skal telleren vise «1», som indikerer at kamera er klargjort for fotografering. Brukeren må huske å justere ASA-innstillingen, justeres med ringen rundt selve objektivet, innstillinger for 25-400 ASA. Pass også på at justeringsringen for automatisk eksponering står på «A», denne finner du under objektivet og justeres ved at den sølvfargede hendelen trykkes ned samtidig at man roterer hjulet. Her finner du innstillinger for «A» for automatisk eksponering, «B» for bulb (lang eksponering) og innstillinger for blits fotografering.
Var ute å luftet Rollei’en i den kjølige delen av året, kaldt i luft og litt snø på bakken som ofte byr på fine fotografiske muligheter. Kameraets bærbarhet et pluss – det er lett og kan passe inn i en skulderveske eller en lomme. Hvis du slenger det i lomma husk å ha et deksel til objektivet eller for eksempel et UV filter på for å beskytte objektivet. Kamera tar 46mm skrufilter.
Når du finner et egnet motiv er det bare å plassere det innenfor den «lysende» firkanten i søkervinduet. Pass på at lysmålernålen ikke er i det røde varselfeltet, da må du frem med blitsen. Fokuser slik at dobbelbildet i fokusområdet kommer ovenpå hverandre – en indikator på at bildet er i fokus, rangefinder-/avstandsmålerfeltet er et tydelig rundt felt midt i søkervinduet. Da er det bare å holde kamera med et stødig og avslappet grep og trykke utløserknappen helt ned. Trekk så frem filmen slik at du er klar til ditt neste motiv.
Betjening av kameraet er både intuitivt og enkelt, noe som gjør det ideelt for spontan fotografering som gatefoto, hvor beredskap og enkelhet råder, med dette kamera må man stort sett kun være oppmerksom på fokus. Kameraets innebygde lysmåler gjør vanligvis en utmerket jobb, og sørger for godt eksponerte bilder, mens kvaliteten på objektivet bidrar til kameraets sjarm, og tar skarpe og levende bilder.
Et par ting å huske på der ute, hvis du skal ta lange eksponeringer på «B» og bruker en ekstern lysmåler, husk at blenderen da er på f/2.3 og ved nærfotografering ta hensyn til parallax effekten og bruk de to strekene innenfor bildefirkanten i søkervinduet.
Alt i alt er dette avstandsmålerkameraet ikke bare en fryd å bruke, men fungerer også som et fantastisk instrument for å fange livets flyktige øyeblikk med klarhet og letthet.
Bruksanvisning finner du sikkert på Michael Butkus Jr.’s nettside, hvis det ikke fulgte med original bruksanvisningen når du kjøpte ditt kamera. Under er noen av bildene som jeg har tatt med Rollei XF35 kamera. Filmen var en Kodak Plus 200 som ble fremkalt hos Oslo Foto og scannet på min Epson V600 skanner. Du finner også disse bildene og flere i større størrelse i mitt analoge bildegalleri som du finner lenken til på toppen av min nettside.
- Produsent: Rollei GmbH (tidligere Franke and Heidecke), Tyskland
- Produksjonsperiode: 1974-1980
- Antall produsert: ?
- Kameratype: Rangefinder/avstandsmåler
- Filmformat: 135 (35mm), negativ størrelse 24×36 mm
- Objektiv: 40 mm f/2.3 Sonnar, laget av Rollei på lisens fra Carl Zeiss
- Objektivfeste: Fast optikk
- Lukkertype: Automatisk elektronisk kontrollert bladlukker
- Lukkerhastigheter: B, 1/30 – 1/650 s
- Strømkilde: PX625 (1,35V)
- Dimensjoner: 112 x 71 x 32 mm
- Vekt: 355 g
Kilde: camera-wiki.org