Rolleiflex T er en serie TLR-kameraer i mellomformat produsert av Franke & Heidecke og senere av Rollei-Werke Franke & Heidecke i Tyskland, og ble produsert i tidsrommet 1958-76. «T» -betegnelsen kommer ikke fra de berømte Tessar objektivene, men ganske enkelt fra fornavnet til dens skaper: Théodore Uhl.
Franke & Heidecke oppfattet at det var et stort prisgap mellom Rolleicord og Rolleiflex på den tiden (1957). For å fylle det gapet bestemte de seg for å designe og produsere Rolleiflex T. For å redusere kostnadene ble den automatiske filmstartmekanismen forlatt, og i stedet ble Rolleicord-måten brukt, en startmarkør langs filmkammeret. De fremre mekanismene ble forenklet av samme grunn.
Det ble produsert 3 modeller:
▪ Modell 1 fra 1958 til 1961
▪ Modell 2 fra 1961 til 1966
▪ Modell 3 fra 1966 til 1976, og denne modellen kan videre deles i kameraer med Tessar-objektiv og de med Xenar-objektiv. Videre fikk denne modellen en annen frontplate-design fra 1970, de såkalte «White Face» Rolleiflex T.
Funksjoner i alle modeller:
▪ Sjaktsøkeren er utskiftbar
▪ Det ble tilbudt innebygd dual-range lysmåler
▪ Filmtransport: fremtrekkssveiv, startmarkør i filmkammeret, eksponeringsteller for eksponering 1-12.
▪ Eksponeringsobjektiv: Carl Zeiss Oberkochen Tessar 75mm f/3.5; For Øst-Europa Carl Zeiss Oberkochen Opton Te 75mm f/3.4
▪ Betraktningsobjektiv: Carl Zeiss Heidosmat 75mm f/2.8
▪ Begge med Bayonet 1 filterfatning
Min Rolleiflex T er en modell 2, også kalt modell K8 T2. Fikk tilbud om å kjøpe kamera av en hyggelig dame jeg tidligere hadde handlet med, hun var på besøk hos sin tante i Nederland som hadde dette kamera. Kamera er nok ikke mye brukt og den originale garantilappen lå pent brettet inne i skinnetuiet, samt at det satt et originalt maskesett for 4×5.5 fotografering i kamera. Rolleiflex T kunne utstyres med et spesielt maskesett som gjorde at kamera kunne ta 16 bilder 4×4 eller 4×5.5cm på en rull. Masken som er satt inn i filmporten endrer automatisk bildetelleren fra 12 til 16 eksponeringer. I tillegg kunne man også bruke et plateadapter for arkfilm og en Rolleikin 2-adapter for 135 film bokser.
Et raskt søk på Michael Butkus Jr.’s nettside så fant jeg bruksanvisningen til kamera og hvis man har brukt et tilsvarende kamera tidligere så er det ikke mye som skal til for å ta det i bruk. Filmen settes inn og trekkes over alle ruller og festes i opptaksspolen, sveives så frem til at startmerkene på filmen matcher de røde merkene i filmkammeret, så er det bare å lukke bakluken og sveive frem til 1. ASA kan markeres på fokushjulet. Blender og lukkerhastighet justeres med spaken på venstre side fremme på kamera, her er det ingen uavhengige justeringshjul på hver side av objektivene. Øverst oppe over betraktningsobjektivet finner man to vinduer for blender og lukkertid, på venstre side et lengre vindu for EV verdier. For å endre blender og lukker må man trekke spaken litt ut og flytte den opp eller ned før man slipper den igjen. Hvis man har en lysmåler som viser EV verdier er det raskt gjort å sette inn riktig verdi, også har man litt justeringsmuligheter i forhold til å endre blender eller lukkertid, da disse vil være låst i forhold til hverandre når man kun justerer med spaken. Har man en EV verdi på f.eks 10 vil man kunne ved hjelp av spaken flytte seg fra f/4 og 1/60 sekund til f/22 og 1/2 sekund. Utløserknappen er utstyrt med en lås som må flyttes ut/frem før man trykker av for en eksponering. Mitt kamera er levert uten lysmåler fra fabrikken og min Gossen Digisix lysmåler viser EV verdier, så det var utrolig enkelt i bruk. Mattskiven er lys og fin, og er utstyrt med et splittfokuspunkt i midten, samt et rutenett. 4×5.5 masken er ikke plassert sentrert i forhold til senter på mattskiven, så det må man være oppmerksom på. Kamera fungerte helt topp og lukkertidene ser ut til å stemme i forhold til hva min lysmåler ga meg av verdier.
Fokus justeres med det store hjulet på kameras venstre side og sjaktsøkeren har et forstørrelsesglass som kan vippes ut for finjustering av fokus. Sjaktsøkeren kan også felle ned et felt på forsiden slik at den kan brukes som en sportssøker. Med den lyse mattskiven og splittfokuspunktet var det ingen problemer med å fokusere min Rolleiflex T. Kamera er jo også utstyrt med en flott og skarpt Carl Zeiss objektiv. Som alle Rolleiflex modeller er det ingen problemer å bruke både filter og solblender samtidig, da disse festes på hver sin side av bajonettfatningen til objektivet. Har et praktisk skinnetui til å feste på skulderremmen med plass til to filtre og en solblender.
Under er noen av bildene som jeg tok med første testrullen i kamera. Filmen var en Kodak T-MAX 100 som ble fremkalt hos Oslo Foto. Negativene ble så scannet på min EPSON Perfection V600 Photo scanner. Du finner også disse bildene i større størrelse i mitt analoge bildegalleri som du finner lenken til på toppen av min nettside.
Modell 2 (K8 T2):
- Produsent: Franke & Heidecke
- Produksjonsperiode: juli 1961 – juli 1966
- Antall produsert: ca 43.000 stk
- Kameratype: TLR – Twin-Lens Reflex
- Filmformat: 120 (negativ størrelse 6×6, 4×5.5 og 4×4 cm)
- Objektiv: Carl Zeiss Tessar 75mm f/3.5 (betraktningsobjektiv: Heidosmat 75mm f/2.8)
- Objektivfeste: Fast optikk med Bay 1 filter fatning
- Lukkertype: Synchro-Compur MXV
- Lukkerhastigheter: Selvutløser, B, 1-1/500s
- Strømkilde: –
- Dimensjoner: 11.2 x 9.7 x 14.8 cm
- Vekt : 1020 gram
Kilder: camera-wiki.org, camerapedia.fandom.com