Electro 35 er et rangefinder kamera laget av det japanske selskapet Yashica fra midten av 1960-tallet med en koblet rangefinder og fast 45 mm f/1.7 objektiv. Det var det første elektroniske kontrollerte kameraet, som opererte hovedsakelig i en auto-modus for lukkertiden. De eneste andre operasjonsmetodene er blits (1/30) og «Bulb» innstillingen.
Yashica Electro 35 serien består i hovedsak av fire forskjellige modeller og 3 sorte varianter av disse. Alle disse ser tilsynelatende helt like ut. Serien starter i 1966 med Yashica Electro 35, så kommer G, GT, GS, GT , GSN og til slutt GTN i 1973. Alle GT versjonene er sorte versjoner av kamera i den generasjonen.
Electro 35 G er et 35 mm rangefinder kamera fra Yashica utgitt i 1968 i «sateng» krom. Fra 1969 ble den også produsert i en sort emalje-finish, tilgjengelig som Electro 35 GT. Den erstatter den originale Electro 35 utgitt to år før. ASA har økt litt til 500 ASA. Objektivet ble merket som en «Color Yashinon» for å forsikre publikum om at objektivet var fargekorrigert på et tidspunkt da bruken av fargefilm vokste raskt. Det ble ingen endring i den avanserte originale utformingen av selve objektivet, annet enn en intern modifisering av fokusmekanismen.
Yashica Electro 35 G er andre generasjon av disse kameraene. Det har et bunndeksel som ikke dekker hele bunnen av kamera, den manglende biten er borte for å underlette ladingen av filmboksen i kamera. Kamera har også en ASA innstilling som kun går opp til 500 ASA. Finner du også disse særtrekkene på den sorte GT modellen, så er det samme generasjon, har GT modellen helt bunndeksel så er det tredje generasjon, altså den sorte modellen av Yashica Electro 35 GS. Yashica Electro 35 G har også ingen typebetegnelse nede til høyre for objektivet, kun «G Yashica» oppe på venstre side. «G Yashica» går igjen på alle senere modeller, som da har typebetegnelsen nede til høyre. Den sorte GT versjonen av G modellen, har også typebetegnelsen GT ned til høyre for objektivet.
Husker ikke helt hvor jeg anskaffet dette kamera, men det var i meget pen stand for å være et kamera som er ca 50 år gammelt. Det viste seg at kamera led av «Pad of death» syndromet som veldig mange andre av de tidlige Yashica Electro 35 modellene. Her måtte man være nevenyttig hvis det skulle tas i bruk, se min bloggpost om «Pad of death«. Etter en vellykket operasjon var «klunk-lyden» tilbake i kameraet og det var håp om at det fungerte. Neste hindring på veien var batteriet, kamera bruker en nå utgått type batteri – PX32, her var det bare å ta nettet i bruk. Etter søk på «PX32 battery replacement» fant jeg ut at det enkleste var å bestille et adapter som gjør at man kan bruke PX23/4LR44 batteri som man får kjøpt i dag uten problemer. Med batteri i kamera ble lysmåleren sjekket og den så ut til å være i orden, pærene for over- og undereksponering lyste når jeg testet det.
For å sette inn film i kamera åpner man bakluken til kamera med en liten hendel nede på bunndekselet. Når bakluken åpnes nullstilles telleverket. Standard lading av film, og har man gjort dette tidligere på et SLR kamera eller lignende, så er det fort gjort. Da er det bare å trekke og skyte til man kommer til 1 på tellerverket. Ved fremtrekk hører man den typiske «klunke-lyden» til Yashica Elctro 35 kameraene. Still inn ønsket ASA verdi på hjulet på toppen av kamera og sjekk at batteriet er i orden, rød bryter for sjekk av batteriet på baksiden av kamera. Det er også anbefalt at man ikke trekker frem filmen etter eksponering, da utløseren på en måte «låser» elektronikken når den har vært presset helt ned, du kan lese litt mer om dette på linken om «Pad of death» litt høyere opp i bloggposten. Det er fare for at batteriet kan tømmes hvis man trekker frem, for da er elektronikken og systemet rundt dette aktivert. Et lite tips er ellers å alltid ta ut batteriet av kamera etter bruk, så slipper man lekkasjeskader i batterirommet og ditt batterisyren kan komme til.
Sjekk at eksponerings-kontrollringen står på AUTO, den ytterste ringen på objektivet. Det er kun to andre innnstillinger på denne, blits og B. Sett så ønsket eksponeringssymbol ved å vri blenderringen: Sol (Bright Sun) dekker f/16-8, Overskyet (Heavy Overcast or Open Shade) dekker blender f/5.6-2.8 og Innendørs (Indoor) dekker blender f/2-1.7. Når du har trukket frem til neste bilde så er kamera satt i «ON» posisjon og lysmålerern er aktiv. Sjekk at ikke utløserknappen er låst, den rifflede ringen i bunn har et merke og peker den på L er utløseren låst. Når man trykker ned utløseren vil lampene for «Over» eller «Slow» lyse opp, lyser den røde pæren justerer man blenderringen mot høyre og motsatt hvis den gule pæren lyser, man kan lese av dette både på toppen av kamera og inne i søkervinduet. Juster blenderringen i riktig retning til pæren slutter å lyse, man har som regel et par blendertrinn å gå på før den andre pæren lyser opp, så her har man litt valg. Når ingen pærer lyser er det bare å finjustere komposisjonen og sjekke fokuseringen med rangefinderen, her skal «bildet» i den gule flekken sammenfalle med resten av bildet.
Hvis man bruker filter på kamera må dette kompenseres med å justere ASA innstillingene, bruker du f.eks et ND2 filter må du justere f.eks fra 100 til 50 ASA. Hvis man ikke får slukket den gule lampen, så er eksponeringstiden under 1/30 sek og man bør bruke stativ. Hvis man ønsker å bruke B innstillingen så er stativ og trådutløser løsningen. Det kan være kjekt å låse utløserknappen når man ikke skal bruke kamera, for å være på den sikre siden. Det er også en selvutløser på kamera, det er hendelen, med en rød prikk, som stikker frem mellom blenderringen og fokusringen. På gamle kamera så er det generelt anbefalt å ikke bruke denne, da lukkermekanismen ofte kan låse seg. Hvis kamera har vært inne til service og rens, så er det jo en annen sak. Lukkertiden ved bruk av blits-innstillingen er 1/30 sek. Når man har eksponert ferdig en filmrull så trykker man bare inn knappen på bunn av kamera og sveiver filmen tilbake inn i boksen. Under kamera sitter også lokket til batteriet.
Generelt er det et enkelt kamera å bruke, men det virker på mitt kamera som at kontaktflatene på elektronikken som styrer lysmåleren og varsellampene har litt dårlig kontakt. Må ofte trykke utløserknapen litt opp og ned etter at jeg har justert blenderingen får å få reaksjon på varslelampene. Det er jo også kontaktflater knyttet til blenderringen, så det kan være en idé og vri denne litt frem og tilbake for å «aktivere»/rense disse flatene litt, det samme gjelder nok også kontaktflatene utløserknappen påvirker. Utover disse små problemene fungerte kamera greit og lysmåleren ga gode resultater.
Yashica Electro 35 kameraene har jo et lyssterkt og flott objektiv og et tøft klassisk utseende. Kamera fikk seg nok en liten boost etter at det ble brukt i filmen, The Amanzing Spider-Man fra 2012.
Under er noen av bildene som jeg tok med første testrullen i kamera. Filmen var en FujiColor Superia 400 som ble fremkalt hos Oslo Foto. Negativene ble så scannet på min EPSON Perfection V600 Photo skanner. Du finner også disse bildene i større størrelse i mitt analoge bildegalleri som du finner lenken til på toppen av min nettside.
- Produsent: Yashica
- Produksjonsperiode: 1968 – 1970
- Antall produsert: ? stk
- Kameratype: Rangefinder
- Filmformat: 135 (35mm), negativ størrelse 24×36 mm
- Objektiv: Yashinon DX 45 mm f/1.7
- Objektivfeste: Fast optikk
- Lukkertype: Elektromagnetisk trinnløs lukker, laget av Yashica
- Lukkerhastigheter: Automatisk mellom 30 sek – 1/500 sek, med unntak av blits 1/30 og B
- Strømkilde: Mallory TR 164 eller Eveready E164, 6V (må i dag brukes med et adapter)
- Dimensjoner: 15 x 9 x 7.5 cm
- Vekt : 720 gram
Kilder: wikipedia.org, camera-wiki.org, yashica-guy.com